Historia

 

Yritys on perustettu vuonna 1948 Allan Björnin toimesta. Alussa oli hevoskengityspaja ja samalla korjattiin muita sen aikaisia työkoneita. Tällöin työtilat pienessä hirsirakennuksessa olivat vain n. 25 neliömetriä.

"Allanin jälkikasvu kokeili joskus nouseeko pajan seinähirret ilmaan. Aikansa yritettyään pienet pojat saivatkin jollakin tavalla hirsiseinää nousemaan. Allan pajassa ihmetteli, että miten tuli niin valoisaa, kunnes huomasi, että hirsien alta alkoi päivän valoa näkyä. Pojille tuli äkkilähtö, kun isä huomasi syylliset."

Nykyisellä paikalla toiminta alkoi vuonna 1968 avoimena yhtiönä. Silloin tilat suurenivat jo 168 neliömetriin. Voitto Björni aloitti työt isänsä apuna 16-vuotiaana 1970. Vuonna 1978 yrityksen nimeksi vaihdettiin A & V Björni ja omistajana olivat isä Allan Björni ja poika Voitto Björni. Voitton isoveli Heikki teki mutkan Ruotsin kautta ja tuli perheyritykseen vuonna 1979. Kommandiittiyhtiöksi yritys muutettiin 1982 Allan ja Voitto Björnin toimesta, jotka olivat vastuunalaisina yhtiömiehinä, Heikki Björnin toimiessa äänettömänä yhtiömiehenä. Yhtiön nimenä oli Björnin korjaamo ky. Kommandiittiyhtiön aikana yrityksellä oli huoltosopimus Valmetin kanssa ja myöhemmin tehtiin alihankintatöitä lisääntymässä määrin.

Yhtiömiesten 1994 tekemällä sopimuksella Heikki Björni siirtyi yhtiön vastuunalaiseksi yhtiömieheksi ja Allan Björnin siirtyi äänettömäksi yhtiömieheksi. Nykyiseen muotoonsa yritys muuttui, kun yhtiö vielä samana vuonna merkittiin kaupparekisteriin Björnsteel Oy:n nimellä. Yrityksen toimialaksi kirjattiin mm. metallin alihankintatyöt ja yhteistyö Wärtsilän sekä KONE yhtiöiden kanssa kehittyikin yhä merkittävämmäksi osaksi toimintaa.

Vuonna 2002 tehty hallilaajennus toi lisätilaa 450 neliömetriä. Vuonna 2003 Björnsteel valittiin Vuoden yrittäjäksi Teuvalla. Katso tästä vuoden 2013 video. Nykyisin kokonaispinta-alaa on jo 2100 m2, sillä erillinen B-halli (786 m2) otettiin käyttöön vuonna 2008, kun yritys täytti 60 vuotta.

Tammikuussa 2013 sukupolvenvaihdoksen toisessa vaiheessa perilliset Marko ja Teemu Björni saivat omistukseensa osake-enemmistön ja Marko Björni nimitettiin toimitusjohtajaksi ja Teemu Björni tuotantopäälliköksi. Heikki Björni siirtyi eläkkeelle samana vuonna ja Voitto Björni myöhemmin vuonna 2017. Toimitusjohtaja Heikki Björnille myönnettiin 2013 yrittäjäristi yli 30-vuotta jatkuneesta urasta yrittäjänä.

Voitto Björnin poika Marko Björni on ollut mukana pajahommissa jo 5 vuotiaasta lähtien. Marko on nähnyt yrityksen kehityksen ja myös kesät hän on työskennellyt yhtiössä. ”Metallityöt ovat aina olleet sellaisia, josta minä pidän ja tulen pitämään.”, kertoo Marko. Marko suoritti amk-tutkinnon Vaasan ammattikorkeakoulussa ja valmistui insinööriksi 2007. Myös Heikki Björnin poika Teemu Björni on sähköalan opintojensa lomassa ollut työssä yrityksessä ja vakituisesti vuodesta 2006 lähtien.