Historia

 

Allan Björni perusti yrityksen vuonna 1948. Alussa oli hevoskengityspaja, jossa korjattiin myös sen aikaisia työkoneita. Tällöin työtilat pienessä hirsirakennuksessa olivat vain n. 25 neliömetriä.

"Allanin jälkikasvu kokeili joskus nouseeko pajan seinähirret ilmaan. Aikansa yritettyään pienet pojat saivatkin jollakin tavalla hirsiseinää nousemaan. Allan pajassa ihmetteli, että miten tuli niin valoisaa, kunnes huomasi, että hirsien alta alkoi päivän valoa näkyä. Pojille tuli äkkilähtö, kun isä huomasi syylliset."

Nykyisellä paikalla toiminta alkoi vuonna 1968 avoimena yhtiönä. Silloin tilat suurenivat jo 168 neliömetriin. Voitto Björni aloitti työt isänsä apuna 16-vuotiaana 1970. Vuonna 1978 yrityksen nimeksi vaihdettiin A & V Björni ja omistajana olivat isä Allan Björni ja poika Voitto Björni. Voitton isoveli Heikki palasi Ruotsista ja tuli perheyritykseen vuonna 1979. Vastuunalaiset yhtiömiehet Allan ja Voitto Björni muuttivat yrityksen kommandiittiyhtiöksi 1982, jossa Heikki Björni toimi äänettömänä yhtiömiehenä. Yhtiön nimeksi tuli Björnin korjaamo ky. Kommandiittiyhtiön aikana yrityksellä oli huoltosopimus Valmetin kanssa ja myöhemmin alihankintatöiden määrä lisääntyi.

Yhtiömiesten 1994 tekemällä sopimuksella Heikki Björni siirtyi yhtiön vastuunalaiseksi yhtiömieheksi ja Allan Björnin siirtyi äänettömäksi yhtiömieheksi. Nykyiseen muotoonsa yritys muuttui, kun yhtiö vielä samana vuonna merkittiin kaupparekisteriin Björnsteel Oy:n nimellä. Yrityksen toimialaksi kirjattiin metallin alihankintatyöt. Yhteistyö Wärtsilän sekä KONE yhtiöiden kanssa muodostui merkittäväksi osaksi toimintaa.

Vuonna 2002 tehty hallilaajennus toi lisätilaa 450 neliömetriä. Vuonna 2003 Björnsteel valittiin Vuoden yrittäjäksi Teuvalla. Katso tästä vuoden 2013 video. Nykyisin tilaa on jo 2100 m2. Erillinen B-halli (786 m2) otettiin käyttöön vuonna 2008, kun yritys täytti 60 vuotta.

Voitto Björnin poika Marko Björni on ollut mukana pajahommissa jo 5 vuotiaasta lähtien. Marko on nähnyt yrityksen kehityksen ja myös kesät hän on työskennellyt yhtiössä. ”Metallityöt ovat aina olleet sellaisia, josta minä pidän ja tulen pitämään.”, kertoo Marko. Marko suoritti amk-tutkinnon Vaasan ammattikorkeakoulussa ja valmistui insinööriksi 2007. Heikki Björnin poika Teemu Björni on sähköalan opintojensa lomassa ollut työssä yrityksessä ja vakituisesti vuodesta 2006 lähtien.

Tammikuussa 2013 sukupolvenvaihdoksen toisessa vaiheessa Marko ja Teemu Björni hankkivat omistukseensa osake-enemmistön. Marko Björni nimitettiin toimitusjohtajaksi ja Teemu Björni tuotantopäälliköksi. Edelliselle toimitusjohtajalle Heikki Björnille myönnettiin 2013 yrittäjäristi yli 30-vuotta jatkuneesta urasta yrittäjänä. Hän siirtyi samana vuonna eläkkeelle ja Voitto Björni jäi eläkkeelle vuonna 2017.